30
Νοέ.
12

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Χιλή (ή τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας)

Ο φάκελος «Εκπαίδευση και Ιδιωτικοποίηση» είναι σίγουρα τεράστιος. Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να εξετάσει όλες τις πλευρές του, αλλά να καταδείξει κάποιες επιπτώσεις που αποδεικνύονται επιζήμιες, αν όχι καταστροφικές, για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Ως παράδειγμα εξετάζεται η Χιλή, στην οποία η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης ξεκίνησε υπό προεδρίας του δικτάτορα Α. Πινοσέτ. Τονίζω το παράδειγμα, καθώς στη θέση της θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται οποιαδήποτε άλλη χώρα στην οποία έχει επιτραπεί με τουλάχιστον αμφίβολη επιτυχία η είσοδος ιδιωτών και επενδυτών στην εκπαίδευση.

Στη Χιλή λοιπόν επικρατεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ένας διαρκής αναβρασμός στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και ειδικότερα στην τριτοβάθμια. Μάλιστα δεν έχουν λείψει οι σφοδρές συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν το ελεύθερο να εισέρχονται χωρίς ειδική άδεια σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους. Τα αιτήματα του κινήματος μπορούν να συνοψιστούν στην κρατική πρόνοια και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Παρότι φέτος οι κινητοποιήσεις παραμένουν δυναμικές, δεν έχουν την ίδια ένταση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα παρακάτω:

1. Κούραση, ειδικότερα από τη μεριά των πανεπιστημιακών φοιτητών. Για την ακρίβεια, οι κινητοποιήσεις της φετινής χρονιάς χαρακτηρίζονται από μια μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι κινητοποιήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιζήμιες για τους σπουδαστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου της Χιλής που έχασε ένα ακαδημαϊκό έτος και παρόλα αυτά οι φοιτητές υποχρεώθηκαν να πληρώσουν το σύνολο των διδάκτρων (περίπου 4.000€) για να παραμείνουν εγγεγραμμένοι.

2. Ένας πρόσθετος παράγοντας που οδήγησε στην εξασθένηση του φοιτητικού κινήματος σχετίζεται με τις πολιτικές βλέψεις όσων ηγούνται. Μόλις πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η πρόθεση της Camila Vallejo, αντιπροέδρου του συλλόγου φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής (Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile, Fech) να βάλει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο Camilo Ballesteros, έτερος εκ των πρωτοστατών ως πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο (Federación de Estudiantes de la Universidad de Santiago, Feusach), κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου θεωρεί πλέον ότι οι επικεφαλής του προωθούν κομματικές πρακτικές και εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα, γεγονός μάλιστα που επιβεβαιώνεται με την παρουσία τους σε πολιτικές εκδηλώσεις.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές αποφάσεις, μάλλον έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, ωστόσο φαίνεται ότι ούτε η παρούσα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει λύση και απλώς θα μεταθέσει χρονικά τα προβλήματα, κάτι αντίστοιχο με όσα επιχειρούν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις με όσα βαφτίζουν «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Ενδεικτικά κάποια από τα κυβερνητικά μέτρα:

1. Μείωση του επιτοκίου για τα φοιτητικά δάνεια από 8% σε 2%. Στη Χιλή υπάρχουν τέσσερις βασικές μορφές χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης (κρατικής και ιδιωτικής):

Υποτροφίες για μαθητές με άριστες σχολικές επιδόσεις.
• Ειδικό Δάνειο (Fondo Solidario de Crédito Universitario) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στα «παραδοσιακά» πανεπιστήμια, στα οποία ανήκουν τα κρατικά ιδρύματα, τρία ιδιωτικά (Universidad Austral de Chile, Universidad de Concepción και Universidad Técnica Federico Santa María) και οι σχολές της καθολικής εκκλησίας. Αυτό το δάνειο έχει ετήσιο επιτόκιο 2% και η αποπληρωμή του πρέπει να ξεκινήσει δύο χρόνια μετά την αποφοίτηση.
Τραπεζικά δάνεια με εγγύηση από το κράτος ή τον Οργανισμό Παραγωγικής Ανάπτυξης (Corporación de Fomento de la Producción de Chile, CORFO). Προορίζονται τόσο για τα κρατικά, όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η μοναδική διαφορά μεταξύ τους αφορά τον εγγυητή, που στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο (πατέρας, αδερφός κτλ.). Το ετήσιο επιτόκιο είναι 8%. Με λίγα απλά μαθηματικά, ένα δάνειο ύψους 10.000€ (που θεωρείται οριακά μη επαρκές) διπλασιάζεται σε 20 χρόνια (συνήθης διάρκεια για πλήρη αποπληρωμή). Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το επιτόκιο και σε αυτά τα δάνεια θα κατέβει στο 2%, οπότε το συνολικό ποσό αποπληρωμής θα φθάνει περίπου στα 12.000€.

2. Αύξηση των εξόδων του προϋπολογισμού του 2013 για την εκπαίδευση. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προορίζεται για την προσχολική εκπαίδευση (ηλικία 1-5 ετών). Το ποσοστό επί του Α.Ε.Π. που διατίθεται στην εκπαίδευση στη Χιλή είναι παρόλα αυτά υψηλότερο από το ελληνικό (πάνω από 4%, ενώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κινείται γύρω στο 3% και ο προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει να πέφτει στο 2,5%).

Όπως είναι προφανές, απέχουμε πολύ ακόμα από τη λύση των προβλημάτων. Οι κυβερνητικές προτάσεις αποβλέπουν μόνο σε κάποιες βασικές λειτουργίες, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση του συνόλου της εκπαίδευσης στη Χιλή. Και αν συζητώντας για τη Χιλή και για άλλες χώρες με αντίστοιχο σύστημα, επικεντρωνόμαστε στα φοιτητικά δάνεια, δεν πρέπει να ξεχνάμε καμιά στιγμή θέματα, όπως η ανισότητα που δημιουργεί η ταξικότητα στην εκπαίδευση με τη λειτουργία μη κρατικών και ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, στη Χιλή υπάρχουν πλέον μόνο 4 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο και διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συχνά περνάει μέσα από τη φοίτηση σε ιδιωτικά γυμνάσια και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ένα μηνιαίο έξοδο τουλάχιστον 400€ για κάθε παιδί. Σίγουρα στη Χιλή το σύνθημα για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους ηχεί πιο επιτακτικά.

Κλείνοντας να εκφράσω τη βαθιά αλληλεγγύη μου σε εκείνους που συνεχίζουν να αγωνίζονται για όσα πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αυτονόητα και παράλληλα να παροτρύνω τους όψιμους θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων που «θα επιλύσουν διά μαγείας τα προβλήματα που δημιουργεί ο κρατισμός» να δουν το ντοκιμαντέρ Καταστρόικα. Στο κάτω κάτω ας μην ξεχνάμε ότι το κράτος είμαστε εμείς και ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από σύστασής τους αποσκοπούν στο κέρδος (χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι επιλήψιμο). Με ποια μεριά θα ταχθείς;

*Με θερμές ευχαριστίες στη Feña για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έστειλε από τη Χιλή. Αυτό το άρθρο είναι δικό της.

*Φωτογραφίες από τις πορείες και συγκεντρώσεις των Χιλιανών φοιτητές και μαθητών. Οι περισσότερες προέρχονται από το 2011.

Περισσότερες πληροφορίες:

Τελικά ο Camilo Ballesteros, εκπροσωπώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα (Partido Comunista de Chile, PCCh) σε έναν εκ των μεγαλύτερων δήμων της πρωτεύουσας της Χιλής, έλαβε ποσοστό 45,21%, χάνοντας στο νήμα από τον Rodrigo Delgado, υποψήφιο της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης (Unión Democrata Independiente, UDI), που εκλέχθηκε δήμαρχος με 46,51%.
Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile, Fech
Federación de Estudiantes de la Universidad de Santiago, Feusach
Camila Vallejo Dowling @ blogspot
Catastroika
Ολόκληρο το ελληνικό νομοσχέδιο για την Παιδεία που συζητήθηκε ως κατεπείγον και ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2012.

Για το “Σχολιαστή“, Νοέμβριος 2012

Advertisements

0 Responses to “Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Χιλή (ή τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας)”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


indiego

Sternenwandler

Αρχείο δημοσιεύσεων

Το Lagrimas de oro στο Mixcloud

Το ραδιόφωνο του Lagrimas de oro

Το αρχείο της Blogovision 2012

Το αρχείο της Blogovision 2013

Advertisements

griechenlandsolidarität

Aktuelle Informationen über Griechenland und Vernetzung deutschsprachiger Solidaritätsgruppen

Book In magazine

We love books and reading

cheworldtour

nine months around the world with the che brothers

guteshoerenistwichtig

das gehört gehört

ΣΙΝΕ ΜΕΛΙΝΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 65, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Punk Archaeology

A collaborative exploration of the links between archaeology and the musical underground of Punk and New Wave

TIME

Current & Breaking News | National & World Updates

Sunday Freakshow

Radio show & Music blog

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

nemmblog

Music For Everyone - a North East England based 'all genre' music blog

Santa Sangre

blissful nightmares & mechanical dreams

Το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων..

Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Φουρφουρά

Stavros Mavroudeas Blog

The personal blog of S.Mavroudeas

n o w h e r e

no/where or now/here?

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Υποψήφιος Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

a closer listen

a home for instrumental and experimental music

OMADEON

Creative Work of Multiple Forms

FRACTURED AIR

The universe is making music all the time

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ν.Φ.-Ν.Χ.

Για την υπεράσπιση του Άλσους και της πόλης

Lumen

Audio / Visual artist. Based in Bristol UK

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Μια εκδοτική προσπάθεια από τους εργαζόμενους στο χώρο του βιβλίου

Η Μαγική Φωνή

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.”

πολύφημος 2.0

στους τυφλούς βασιλεύουν οι μονόφθαλμοι

Lost Thinker

“Where there is perception, there is deception.” Buddha

Sound Advice

Music Reviews

Ο μΙκρος Μιχαλης

...σκέφτηκε και έγραψε...

Σύλλογος Ιντιφάντα

Για την Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό Λαό

Χρονοντούλαπο

Παύλου Παπανότη, συνταξιούχου εκπαιδευτικού.

Blackspin

" ...and still spinning with the times"

JailGoldenDawn

Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος

A Plus Authors

Book Blogging from a Guy's Perspective

AIXMH

έκδοση αναρχικού λόγου

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Δημοσιογραφικό ημερολόγιο

valuewhatworths

Just another WordPress.com site

Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Λαϊκιστής

"Οι καιροί ου μενετοί" Θουκυδίδης

Dimitris Melicertes

I don't write, I touch without touching.

Redflecteur

About Art and Politics

histoires_μinimales

ιστορίες μινιμάλ καθημερινής τρέλας

Snippets of Suomi

pensieri, parole, opere e omissioni di un italiano ad Helsinki

Toutestin Magazine

Art Feedback Machine

Αρέσει σε %d bloggers: